Ние използваме "бисквитки", за да подобрим качеството на предлаганите от нас услуги. Научете повече.
Приемам

06 02 2023

т Технологии

Как се живее в умна къща

Как се живее в умна къща

user thumb

Стоян

, Технологии

Или как фантастиката става реалност

 

Представете си, че домът ви е умен. И дресиран. Че прави сам всичко, което поискате от него, дори когато ви няма. Нещо повече – може да прави неща, за които вие не се сещате или нямате време, но които биха ви спестили много разходи и усилия.


Как изглежда един ден в умна къща?


Събужда ви музика от уредбата – любимата ви мелодия, в точния час. Щорите се вдигат сами, завесите се дърпат. Температурата в стаята е перфектна, а вратата на гардероба се отваря, без да я докосвате. Когато излизате от спалнята, лампите се гасят, а отоплението се изключва (ще се включи пак, преди да се върнете от работа). Банята гостоприемно светва пред вас. В кухнята телевизорът е пуснал любимия ви канал, в кафеварката ви чака топло кафе, а във фурната – току-що изпечени кифлички.


Тръгвате към гаража, който сам отваря врати, а зад вас домът ви се заключва и активира алармените системи. Докато ви няма, водоподаването ще бъде спряно, ненужните електроуреди ще се самоизключат, датчик ще следи за чистотата на въздуха и за температурата. Ако влезе крадец или стане авария с вода, ток и газ, ще бъдете известени чрез смс.


Когато се върнете, ще можете да влезете без ключ – само с карта или пръстов отпечатък. Лампите ще светнат сами, ще се включи музика или телевизия, всяка стая ще бъде с желаната температура, миялната ще е измила чиниите, пералнята ще е изпрала, прахосмукачката-робот ще е изчистила, фурната ще е изпекла вечерята. И при това няма да сте похарчили и стотинка за ток – соларните панели ще се грижат за това. Звучи страхотно, нали?


Това не е фантазия


Добрата новина е, че това всекидневие не е взето от научно-фантастичен филм – така живеят притежателите на истинските умни къщи, които се създават в последните години. Подобни системи за автоматизиране на дома предлагат наистина огромно разнообразие от функции.


На практика с тях можете да контролирате домакинските уреди, щорите и пердетата, осветлението, вратите, аудио-визуалната техника, напояването, водоподаването, температурата, чистотата на въздуха, подгряването на басейна, алармената система, разхода на енергия. По-напредналите технологии могат дори да следят плащането на домакинските сметки и пулса на обитателите. Системите в умния дом могат да се управляват с глас, с дистанционно, с бутон, с компютър, със смартфон, на място или през интернет.  


Какви са възможностите


Всеки собственик на умна къща избира такива и толкова функции, колкото желае, и програмира собствен сценарий на „поведение” на дома си според личния си ежедневен график и предпочитания. Освен това има и възможността да следи и контролира всичко дори от другия край на света, стига просто да има таблет или телефон, подходящото приложение и достъп до интернет.


Ако искате подобна къща, трябва да знаете, че е най-добре подобни системи да се залагат още при създаването на архитектурния план. Но все пак има начин част от системите да се положат допълнително във вече готова къща. В такъв случай вариантите ви може да са ограничени, но все можете да се снабдите с прилично количество улеснения, които да направят ежедневието ви по-лесно и приятно.


Производителите на автоматизирани системи за умни къщи предлагат продукти с всякакви възможности – от управление на една лампа до комплексни системи, контролиращи почти всеки елемент от дома ви. Така че ако ви е харесала идеята за спестяване на енергия, време и усилия у дома, огледайте се – със сигурност на пазара ще откриете и нещо, подходящо за вас.

 


Още подобни статии

Вашият Коментар

Предоставените данни от вас се използват за целите на уеб сайта и не се предоставят на трети лица.
* Всички полета са задължителни

Бюлетин

Прочетете декларацията за личните данни преди да се абонирате за нашият бюлетин.

Прочетох и съм съгласен с декларацията за лични данни


Анкета

В каква къща искате да живеете?

Резултати