Ние използваме "бисквитки", за да подобрим качеството на предлаганите от нас услуги. Научете повече.
Приемам

06 02 2023

и Интериорен дизайн

Дързост и красота в индустриален стил – модерният дом на 21 век

Дързост и красота в индустриален стил – модерният дом на 21 век

user thumb

Стоян

, Интериорен дизайн

Съвременен, но все пак необичаен; изпипан, но и малко грубоват; уютен, но като във фабрика – ето такъв е интериорният дизайн, който ще разгледаме в следващите редове. Това е апартамент в софийския квартал „Банишора”, издържан изцяло в модерния индустриален стил и напомнящ визията на градския лофт, който е търсен и харесван напоследък.


Знае се, че в индустриалния интериорен дизайн няма нужда от козметични поправки и заличаване на „дефектите”, а всяка гола стена е съзнателно търсен ефект. Топлите керемидени отенъци на тухлите внасят уют и мекота, въпреки неравната повърхност на зида, и неслучайно такава стена ни посреща още от входната врата на апартамента. За допълнителен шик в предверието са използвани само естествени материали и цветове – дърво, черен и сив метал, стъкло. Както ще видите, това е основната комбинация и в цялото жилище.


Макар антрето да не е особено широко, стъклената преграда между него и дневната създава усещане за простор. Ламинатът, имитиращ натурално дърво, започва още от прага и продължава във всички помещения, като приятно затопля и допълва суровия вид на индустриалните детайли. Таванът и едната от стените тук са фино измазани и снежнобели за повече свежест и приятен контраст. Впрочем тази игра на груби и фини детайли е типична за индустриалния стил и ще я срещнем отново и в другите стаи.

 


Дневната е с отворен план и съчетава кухня, трапезария и кът за отдих. Серията от натурални елементи продължава: едната стена е тухлена, а по другата бетонът е оставен необработен, в естествения му сив цвят. Грубоватият вид е приятно балансиран от големи принтове в  подходящи цветове и същия младежки, градски дух.

 

 

Хармонията в цялостния вид на апартамента се поддържа от всеки един детайл в помещението. Кухнята предлага всички удобства, но е проектирана изцяло в сиво и черно, с много стъкло и гланциран гръб. Трапезната маса, столовете и тв шкафа са изработени от еднакво дърво и тъмен метал. Дори малките масички пред дивана са изцяло метални, а тънките им основи и отразяващите плотове ги правят почти невидими, като позволяват на помещението да изглежда още по-светло и просторно. Формите на всяка от тези мебели са максимално изчистени, но в дизайна им има по една малка провокация, която разчупва визията, създава уют и радва окото.

 


За да се подчертае суровия вид на помещението, дизайнерите умело са добавили подходящи акценти – пендели от стъкло, метални синджири и рамки;  лампион от необработени водопроводни тръби с висящи, голи крушки; няколко „забити” в тавана насочващи лампи с промишлен вид. В същото време интериорът е приятно балансиран от мекия диван, плътните завеси и килима, които внасят усещане за комфорт и дом, както и от меките цветове на дървото и тухлите.


Апартаментът има само една спалня, която продължава индустиалната стилистика и цветовата гама  на антрето и дневната, макар да предлага една идея повече мекота. Тухлената стена е комбинирана с бетонни повърхности, ръбести нощни шкафчета, нощни лампи от лъскав метал и пендел от метал и прозрачно стъкло без украси. Но грубоватите индустриални елементи свършват тук. Самото легло е истинска мечта – меко, пухкаво и огромно, без нито един остър ръб или твърд детайл. Тежки завеси, огромен килим и изцяло дървен гардероб допълват уюта, като същевременно са подбрани в цветове и форми, които създават пълна хармония с останалите мебели и аксесоари в стаята.

 


В банята дизайнерите са развихрили въображението си и са си позволили малко повече суровост. Плотът под мивката и стената зад душа са от сив бетон, но стъклото за кабината се държи от специално създадена рамка от необработени, метални водопроводни тръби. Ще ги открием и в рафта под мивката. Самата тя прилича на черен ламаринен казан и пасва съвършено на огледалото с черна метална рамка. Кранчетата и душът са с меден отблясък. За пода са избрани плочки в подходящ бетонносив цвят и грубоват вид. И всичко това контрастира невероятно с гланцираните снежнобели плочки по стените, осветеното дървено рафтче, вградено над тоалетната, и шкафчето с матови графитени вратички над него. Ефектът отново е поразителен – суровостта и луксът са в абсолютен баланс и предлагат както наслада за окото, така и удобства за живеене.

 


Това определено е младежки апартамент за съвременен градски бунтар, който не харесва изкуствения лукс и предпочита да нарича нещата с точните им имена. Който знае, че животът е смесица от студ и топлина, твърдост и мекота и обича да го живее точно такъв всеки ден.

 

За контакти и информация:

 

арх. Калин Благов

 

Крафтекдизайн

 

ул. „Пимен Зографски“ 16А
1172 ж.к. Дианабад, гр. София

 

www.kraftekdesign.com

 

E-mail: contact@kraftekdesign.com

 

тел: 0889012323

 Вашият Коментар

Предоставените данни от вас се използват за целите на уеб сайта и не се предоставят на трети лица.
* Всички полета са задължителни

Бюлетин

Прочетете декларацията за личните данни преди да се абонирате за нашият бюлетин.

Прочетох и съм съгласен с декларацията за лични данни


Анкета

В каква къща искате да живеете?

Резултати